Karadeniz’de bir biri ile ilintili olan doğalgaz rezervleri Türkiye ile Romanya arasında gerilime yol açıyor.

Feramuz ERDİN

Karadeniz’de bir biri ile ilintili olan doğalgaz rezervleri Türkiye ile Romanya arasında gerilime yol açıyor. ABD şirketi Exxon ile ortaklık yapan Romanya, Türkiye’nin milli imkânlarla işletilen Tuna 1 Kuyusu ile doğal gazı çektiğini iddia ediyor. Bulgaristan’ın da aynı bölgede doğalgaz arama ihalesine çıkması, bölgeyi hareketlendirecek gibi görünüyor?

ROMANYA RAHATSIZ

Bir süre önce ABD şirketi Exxon Mobil ile anlaşarak Karadeniz’deki Neptün Kuyusundan doğalgaz faaliyetine başlayan Romanya geçenlerde, Türkiye’nin jeolojik olarak birbiri ile irtibatlı olan kendi kuyusunun rezervini çekeceğini iddia eden açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin derin deniz petrol ve doğalgaz arama ve işleme faaliyetlerini milli imkânlarla yürütmesine rağmen Romanya’nın ABD sermayeli Exxon Mobil ile ortaklığa gitmesi durumun, anlaşmazlığın taraflarından daha çok ülkeyi ilgilendiren karmaşık bir hal almasına neden olabilir.

BULGARİSTAN OYUNA GİRMEK İÇİN KENARDA ISINIYOR

Aynı doğalgaz rezervine ulaşma imkânı bulunan Bulgaristan’ın da çalışmalarını hızlandırarak bu bölgeye yönelik bir doğalgaz ve petrol arama ihalesine çıkmasının Türkiye, Romanya ve Bulgaristan arasında ileriye yönelik bir rekabet ve paylaşım sorununa yol açması kaçınılmaz olarak görülüyor.

Bu gerginliğe kısa bir süre sonra uluslararası şirketleri üzerinden ABD, İngiltere, Çin ve bölgedeki konumları nedeniyle AB, Ukrayna ve Rusya’nın da bir şekilde taraf olması kimseyi şaşırtmamalıdır.

DOĞU AKDENİZDEN SONRA BATI KARADENİZ

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de bulunan doğalgaz rezervlerine yönelik hamleleri devam ederken bu kez de Batı Karadeniz’de sorunlar yaşanmaya başlanması politik olarak bazı riskleri barındırdığı gibi, uzun vadeli enerji güvenliği açısından da yeni sorunlar ortaya çıkmasına neden olabilecektir.

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak üzere yaptığı hamlelere yakında yukarıda saydığımız ülkeler tarafından yeni müdahaleler gelmesi beklenmelidir.

İŞ DÜNYASI RİSKİ ŞİMDİDEN YÖNETMELİ

Doğalgaz sahasına komşu olan bu ülkelerle ticaret yapan iş insanlarımız bir süre sonra ortaya çıkabilecek yaptırımlar, yasaklamalar ve ticarette yaşanacak zorluklar ile mücadele etmek üzere şimdiden planlarını yapmalıdır. Bu ülkelere yatırım yapanlar her ne kadar AB kuralları ile korunuyor olsalar da bazı durumlarda kuralların esneyebileceğini ve hatta yaşanan bazı ihlallerin ilgililer tarafından asla görülmeyebileceğini iyi bilmelidirler. Gazze olayı bunun için en doğru örnek olabilir.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x